Babil Kuleleri İlk Rota Aboğannuş
- bariscelik881
- 8 Oca 2014
- 2 dakikada okunur
Etkinliğin;
Adı: Yeşil Dere/ Babil Kuleleri / ‘Abogannuş’ Rotası
Bölgesi, Tarihi: Osmaniye/Düziçi Yeşil Dere mevkii 08.01.2014
Hedefi, Türü: ‘Abogannuş’ Rotası
Etkinliğe katılanların isimleri: Abdulkerim Koska, Barış ÇELİK
Etkinlikte kullanılan
-Teknik Malzemeler: 2 Takoz seti ,4 Yaylı takoz(Friend),13Ekspress,6 Kilitli karabina, 3 Hms,uzun ve kısa perlon bantlar, 2 nutkey, 1 tibloc, 60 metre çift ip,
Tırmanılan Rotada
-Genel zorluk: IV+, VI- R2
-Yükseklik: 210 m
-Hedeflenen ve Harcanan Zaman: Rota tabanından 5 saat
Hava Durumu Hakkında Bilgiler(rüzgârın şiddeti, hava sıcaklığı, bulut v.s.);Hava kapalı
Ulaşım Bilgileri;
-Rotaların olduğu yere gidebilmek için Düziçi İlçesinden Haruniye kaplıcaları yoluna doğru devam ediyorsunuz. Yeşil dere sapağında sapınca yaklaşık 10 km sonra babil kulelerini görmek mümkün. Yoldan 10 dakikalık yürüyüşle rota tabanına varılır.
Tırmanış: Kerim abi Düziçi ilçesinde büyüdüğü için bu etkileyici coğrafya hakkında büyük sırlara vakıftı. Gerek çobanlık yaptığı dönemlerde gerekse dağları dolaşmak için baddaniyesi bıçağıyla haftalarca dağlarda dolaşırken bölgeye hakim hale gelmişti. Nerede su var, nerede yiyecek bulabilir, geçmişte bu gözle bakmamış olsa da nerede kaya var iyi biliyordu. Daha önce ki keşif gezilerinde gördüğümüz bu kule bizi ziyadesiyle etkilemişti. Bir gün buraya tırmanacaktık ama ne zaman? 2014’ün Ocak ayı Kerim abinin izinli olduğu bir gün Gaziantep’ten Düziçine yola çıktık. Düziçi merkezde Koska ve Kadıl ailelerinin diğer fertleriyle buluştuk. Yiyecek içecek gibi malzemeler fazlasıyla temin edildi. Bu yörenin insanları ‘artmazsa doyulmamıştır’ diye düşündükleri için çayı şekeri bile kiloyla almıştık. Rotaya girmeden önce rota altında organik bir köy kahvaltısı yapmayı ihmal etmedik tabi. Eee o kadar şeyi yedikten sonra çıkmamak olmazdı. İlk çıkış olduğu için biraz peyzaj çalışması yapmak zorunda kalıyorduk. Bu bizi yavaşlatıyordu. Ama ilerliyorduk. Rotayı bitirdik. Daha önce çıkılmamış bir yeri çıkmanın heyecanıyla yola doğru ilerliyorduk. Adem Kadıl bizi kebap yapmakla meşguldü. Mutlu olmuştum. Hep aç kalırım bu tırmanış mevzularında kendimi çok kaptırır yemek yemek su içmek gelmez aklıma.
Bu bölgede açtığımız ilk rotaydı elbette. Ama çok iyi biliyorduk. Dişimize kan değmişti. Durmayacaktık.
Rotanın tanımı:
Rota ismini Gaziantep’te sevilen bir yemek olan Abugannuş’tan almıştır. Bölge yemeklerinin tanıtılması planlanarak bu isim verilmiştir. Slap Bir girişle başlayan rota ilerleyen yerlerde çatlaklı ve gayet güzel pasajlar içermektedir. 2i ip boyunun girişi kilit olarak nitelendirebiliriz. Eğlenceli bir rota çok zevk aldım.
1.ip boyu: Girişi rahat ama emniyet imkanı biraz kıt. Girişten 10 mt sonra biraz zorlayabilir tutamaklar net değil ve bulması zor olabiliyor. Ara emniyet noktası bol. İstasyon kurmak için küçük bir set var. Setteki büyük çam ağacı istasyon olarak kullanılabilir. (V/55mt)
2.ip boyu: İlk 10 metre biraz sıkıntılı emniyet için güzel bir kum saatti var. Kum saatinin üzerinde hafif negatif kalan bir hamlesi var(VI derece var bu hamle). Set üzerine istasyon rahat emniyet alacak ağaçlar mevcut. (VI-/57mt)
3.ip boyu: Sağda belirgin bir çatlaktan devam edilir. İstasyonun 10 metre kadar üzerinde 4 kişilik masa büyülüğünde bir kapak var ona temas etmeden sol tarafından geçmek daha güvenli sol tarafta tutamaklar görülmüyor yüzey slap. Biraz aranınca bulunacaktır. Çürük yapı uran itibaren başlıyor dikkat etmekte fayda var. İstasyon için uzun ve geniş bir sete varacaksınız emniyet imkânı bol. (+IV /55mt)
4.ip boyu: Kaya yapısı yer yer çürük. Ara emniyet bol. Kayanın direk üzerinde bitiyor. İstasyon kurakta yine güçlük çekilmiyor. (IV+,V /50mt)
İniş: Arka tarafa 30 metrelik bir iniş sonrasında su yatağı yürüyüş. Ya da rota üzerinden malzeme bırakmadan yapılabilir.

Comments